Thema 2019

WILD WILD WEST! 

Er heerst goudkoorts in Beckum. Bij het aanpassen van van de Hagmolenbeek en de Buitenbeek zijn er namelijk kleine hoeveelheden goudstof gevonden. Vanuit heel Twente trekken ambitieuze en avontuurlijke jongeren richting Beundersveld. Wat begon als een enkel tentje is ondertussen een klein kampement geworden.

De goudkoorts is besmettelijk, en niet alleen in de zoektocht naar goud. De inwoners van het kampement beginnen zich steeds meer te gedragen als cowboy of indiaan, net als tijdens de grote goudkoorts in Amerika.  Iedereen op het Beundersveld draagt weer cowboyhoeden of verentooien, goudzoekers gaan te paard naar de supermarkt en cafés veranderen snel in saloons.

Waar mensen snel rijk willen worden, ontstaan wel eens ruzies. Hierdoor is er een kloof ontstaan tussen de cowboys en de indianen. Schermutselingen vinden bijna uurlijks plaats en beide groepen hebben geen goed woord voor elkaar over.

Het enige wat anders is, is dat er volop gebruik wordt gemaakt van technieken die lijken te komen uit de industriële revolutie. Wasinstallaties worden aangedreven met stoommachines, goudsmelterijen worden mechanisch aangedreven en indianen zitten aan de mechanische vredespijp. Overal zijn rookpluimen van stoommachines en andere mechanische uitvindsels.

De meeste van deze machines zijn de uitvindingen van professor Norbert Ostalgie. Prof. N. Ostalgie is momenteel een heel gelukkig man. Iedereen wil zijn machines en Twente begint weer te lijken op de hoogtijd dagen van de textielindustrie. Prof. N. Ostalgie zou maar al te graag terug willen naar die tijd. Heerlijk de hele dag luisteren naar het sissen van alle stoom die ontsnapt, het knapperen van de stookvuren en het gekraak van metalen tandwielen.

Toch klopt er iets niet. Prof. N. Ostalgie is namelijk de enige die niet getroffen lijkt door de goudkoorts, en kleedt zich nog altijd in kledij uit de ijzeren eeuw. Hij verzamelt tandwielen, bouwt steeds meer schoorstenen en huurt mensen in om in zijn fabrieken te komen werken. Zou er dan toch meer aan de hand zijn op het Beundersveld, dan eerst werd gedacht?

Daarom heeft de Vereniging Voor Industriële & Landbouw Duurzaamheid (VVILD, in de volksmond WILD), onder leiding van John West, een onderzoek ingesteld. WILD wil weten wat N. Ostalgie in zijn fabrieken maakt en wat dit doet met het landschap om hen heen.  Helaas wordt iedereen van WILD bij de poorten tegen gehouden en wil niemand met ze praten. John West besluit dat ze een kijkje moeten nemen in Beundersveld en de fabrieken van de professor om te weten te komen wat er speelt.  Hij besluit dan ook om de avontuurlijkste jongeren uit Twente te vragen die hij kent: de scouts!

De opdracht vanuit WILD naar de scouts toe is dan ook om, in het weekend van 17 t/m 19 mei, te infiltreren bij de cowboys, indianen en industrialisten van de professor om het hele gebeuren op ’t Beundersveld op te helderen.

Lukt het om John West van WILD om toegang te krijgen tot Beudersveld? Slaagt Prof. N. Ostalgie om terug te keren naar de industriele revolutie? Ligt er daadwerkelijk goud in Beckum?