Jurypunten

Tijdens de regionale scoutingwedstrijden worden alle aspecten van Scouting meegenomen in de beoordeling. Niet alleen het kamperen maar ook creativiteit, samenwerking en inzet tellen mee. Door alle factoren te beoordelen kan er aan het einde van het weekend worden bepaald welke patrouille de beste scouts van Twenteland zijn.

De RSW is opgedeeld in zeven hoofdstukken. We zullen deze zeven hoofdstukken onder de loep nemen en benadrukken waar de jury op let in haar beoordeling.

punten verdeling

 

Opbouw (130 punten)
Het gaat hier op de kampopbouw van de tent, keuken en het terrein eromheen. De hoofdvraag van dit onderdeel is: Wordt er op een logische, praktische en goede manier gekampeerd?

 • Tent
  Netheid in de tent, plaatsing van haringen, afstelling frame en hoogte, plaatsing tent t.o.v. het terrein.
 • Keuken
  Correcte sjorringen, indeling van de keuken, veiligheid, plaatsing zeil, wasplaats & put.
 • Kampkist
  Indeling van de kist, logische plek, veiligheid.
 • Terrein
  praktische en logische indeling van kampterrein.

Thema (70 punten)
Het gaat hier om de creativiteit en originaliteit binnen het thema. De hoofdvraag is: Hoe creatief en origineel wordt het thema toegepast door de scouts?

De punten kunnen worden verdiend voor de thematische aankleding van het kampterrein, de originaliteit en creativiteit van de themakleding (o.b.v. de themafoto), de thematische maaltijd en het logboek van het kamp.

Koken en eten (100 punten)
Op zaterdagavond bereiden de scouts een themamaaltijd die beoordeeld wordt. De hoofdvraag van dit onderdeel is: Zijn de scouts in staat een lekkere, leuke en voedzame maaltijd te bereiden?

 • Uiterlijk
  Aantal gangen, de presentatie van de maaltijd.
 • Smaak
  Moeilijkheid en originaliteit van de maaltijd, de smaak van de gangen.
 • Overig
  Hygiëne tijdens de bereiding en de maaltijd, netheid afwas, tijdsbonus.

Samenwerking (50 punten)
Gedurende het hele kamp zal de samenwerking worden beoordeeld. De hoofdvraag hierbij is: Is de patrouille in staat om als groep samen te werken?

De samenwerking wordt beoordeeld tijdens de opbouw, het koken en de afbraak door de jury en gedurende het hele weekend door de subkampstaf.

Hike (100 punten)
Zaterdag zullen de scouts een hike gaan lopen. De hoofdvraag is: Zijn de scouts in staat om met gebruikelijke scoutingtechnieken een hike te voltooien?

 • Tijd
  Hoeveel tijd kost het de hike te voltooien? Wanneer niet voltooid: hoeveel posten zijn er behaald?
 • Posten
  Thematische spelen onderweg waar punten te verdienen zijn.

Programma (100 punten)
Op zaterdagavond en zondagochtend zullen er twee grote spelen worden georganiseerd. De hoofdvraag is hier: Hoe creatief en inventief zijn de scouts tijdens de spellen, en zetten ze zich volledig in?

Binnen de spellen zal er een puntenverdeling zijn. Dit is afhankelijk van het soort spel. Ook zal er door spelleiding en jury worden gekeken naar de inzet van patrouilles of patrouilleleden.

Afbraak (50 punten)
Op zondagmiddag wordt het kampterrein afgebroken. Het is uiteraard de bedoeling om na het kamperen niets meer te zien van onze aanwezigheid. De hoofdvraag is: Is het terrein netjes en correct achtergelaten door de scouts?

 • Terrein
  De staat van het terrein na het kamperen, aanwezigheid troep op het terrein, is het materiaal fatsoenlijk opgeruimd.
 • Overig
  Inleveren van patrouillenummer, tijdsbonus.

Overige opmerkingen en tips:

 • De jury let ook op voedselveiligheid: bewaar bederfelijke waren altijd in een koelbox- of tas en uit de zon. Een goede tip is om je vlees bevroren mee te nemen naar de RSW!
 • Iets wat niet aanwezig is, wordt beoordeeld met nul punten. Bijvoorbeeld: geen zeil over je keuken, geen 3e gang tijdens het eten, geen logboek enz.
 • Op zaterdagmiddag wordt tijdens het eten de themafoto gemaakt. Met deze foto wordt je themakleding beoordeeld. Zorg dus dat je zo thematisch mogelijk verkleed op de foto staat!
 • Op zondagmorgen wordt je afwas en je kampkist beoordeeld. Zorg dus dat je op zondagochtend al je afwas gedaan hebt.